چربی خون چیست
چربی خون,چربی خون بالا,چربی خون چیست,چربی خون به انگلیسی,چربی خون نرمال چند است,چربی خون نرمال,چربی خون بالا+علائم,چربی خون,چربی خون علائم,چربی خون چیست,چربی خون بالا و درمان آن,چربی خون بالا در بارداری,چربی خون بالا و سرگیجه,چربی خون بالا در کودکان,چربی خون بالا چه علائمی دارد,چربی خون بالا علایم,چربی خون بالا و سردرد,چربی خون بالا درمان,چربی خون چیست,علایم چربی خون چیست,علائم چربی خون چیست,چربی بد خون چیست؟,علت چربی خون چیست,نشانه چربی خون چیست,عوارض چربی خون چیست,درمان چربی خون چیست,چربی خون به انگلیسی چی میشه,چربی خون به انگلیسی,چربی خون طبیعی چند است,حد نرمال چربی خون چند است,چربی خون نرمال,چربی خون نرمال چقدر است,چربی خون نرمالش چنده,چربی خون نرمال باید چند باشد,چربی خون نرمال چنده,چربی خون طبیعی,چربی خون طبیعی چقدر است,میزان چربی خون نرمال,چربی خون بالا عوارض,چربی خون بالا درمان گیاهی,چربی خون بالا و درمان,علائم چربی خون بالا چیست؟,علائم چربی خون بالا,چربی خون بالا,چربی خون و علائم آن,چربی خون چه علائمی دارد,چربی خون علائم و درمان,علائم چربی خون بالا در بدن,علایم چربی خون در بدن,علائم چربی خون چیست؟,علت چربی خون چیست؟,عوارض چربی خون چیست,نشانه های چربی خون چیست
به گزارش بی اس ام اس تو کلسترول به دو نوع «اِچ دی اِل» و «اِل دی اِل» تقسیم میشود که اولی خوب و دیگری بد است. بالا رفتن مقدار کلسترول و یا تریگلیسرید خون از مقدار طبیعی آنها چربی خون را موجب میشود. تری گلیسیرید، چربی موجود در غذا است که اگر کالری زیادی وارد بدن شود، بدن مقدار اضافی کالری را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های چربی ذخیره می کند. این پدیده معمولاً با بیماریهایی چون کم کاری تیروئید، برخی بیماریهای کبد و کلیه، دیابت، چاقی، اعتیاد به الکل و ایدز همراه است.
علائم چربی خون ؛ سرگیجگی، تعریق زیاد، گزگز کردن پاها، غلظت خون، سوزش در نقاط مختلف بدن، ورم صورت، خشکی و تلخی دهان.
عوامل چربی خون ؛ کمبود مصرف غذاهای حاوی فیبر(مثل هویج)، افزایش غذاهای چرب در برنامه غذایی، انوع نوشابهها و سسها، یبوست، استرس و کمبود فعالیتهای بدنی.
اگر پاهای شما گزگز می کند و یا مدام به خواب می رود و دچار سرگیجگی و تعریق زیاد شده اید، این امکان وجود دارد که چربی خون شما بالا رفته باشد. خواندن این مقاله کمک زیادی به آشنایی شما با این بیماری خواهد کرد.
چربی خون عبارتست از بالا رفتن مقدارکلسترول و یا تریگلیسرید از مقدار طبیعی آنها در خون که باعث بیماری چربی خون می شود. میزان این مواد در خون در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی، افزایش مییابد.چربی خون و قندخون بالا و همچنین غلظت بالای خون باعث گزگز، مورمور شدن و خوابرفتگی پا میشود و به هنگام خواب، کف پا بسیار داغ میشود و فرد را بیدار میکند.
افزایش چربی خون به چه صورت است؟
افزایش چربی خون همراه با بیماریهایی مانند کم کاری تیروئید، بعضی از بیماریهای کبدی و کلیوی ، بیماریهای قند(دیابت) ، نارسایی مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونتها ، اعتیاد به الکل ، ایدز و … دیده می شود. افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه
و گرفتگی عروق میشود.برای تشخیص بالا بودن چربی خون، اندازه گیری دو نوع
چربی خون یعنی کلسترول وتری گلیسیرید انجام می شود. دراین میان
معمولاافزایش کلسترول به عنوان عامل بیماریزای جدیدتری مطرح میشود.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک نوع چربی است که در همه سلول های بدن شما یافت می شود. کلسترول در خون حل نمی شود و توسط لیپوپروتئین ها وارد سلول می شود و از آن خارج می گردد.لیپوپروتئین ترکیبی از پروتئین و چربی است و چربی را در خون حمل می کند. وجود کلسترول در کبد، نخاع و مغز ضروری است.
کلسترول در
ساخت و نگه داری سلول ها، برخی هورمون ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامین
های محلول در چربی نقش دارد. مقدار مناسب کلسترول کمتر از 200 میلی گرم در
دسی لیتر است.
زمانی که کلسترول خون افزایش پیدا می کند،
چربی در سطح رگ رسوب می کند. نهایتاً این رسوب ها جریان طبیعی خون رادچار
مشکل میکنند و در این حالت، قلب شما به اندازه ی کافی خون غنی از اکسیژن
دریافت نخواهد کرد و خطر حمله قلبی افزایش خواهد یافت. با فرایندی مشابه، کاهش یافتن جریان خون به مغز نیز می تواند منجر به سکته مغزی شود.
کلسترول به دو طریق در بدن به وجود می آید:
1- بدن خودش کلسترول می سازد. بیشترین کلسترول را کبد می سازد و مقدار آن، روزانه در حدود 1000 میلی گرم می باشد.
2- کلسترول وارد شده به بدن، از طریق خوردن مواد غذایی از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات.
میوه ها ، سبزیجات، روغن های گیاهی، غلات و آجیل دارای کمترین مقدار کلسترول و زرده تخم مرغ و گوشت ها دارای بیشترین مقدار کلسترول هستند
چه عواملی بر غلظت کلسترول خون موثر است؟
– نوع و مقدار مواد غذایی
– وزن بدن
– فعالیت بدنی
– وراثت و ژنها نقش مهمی در وضعیت کلسترول خون دارند.
– سن و جنس: افزایش غلظت کلسترول خون
معمولاٌ در حوالی 20 سالگی آغاز می شود. زنان پیش از یائسگی، غلظت کلسترول
کمتری نسبت به مردان همسن خود دارند.
علایم افزایش چربی خون
عمده علایم افزایش چربی خون ناشی از دو عامل است؛ یکی سنگین
و غلیظ شدن خون که باعث کندی حرکت آن در عروق می شود و لذا باعث اختلال
خونرسانی و کمبود نسبی اکسیژن در بافتها خواهد شد و دیگری، افزایش حرارت
بدن در اثر افزایش صفرا. این علایم به طور خلاصه عبارتند از:
۱- احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن.
۲- خواب آلودگی.
۳- سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید می شود.
۴- دردهای نسبتاً مقاوم به درمان در ناحیه ساق و کف پا(و گاهی هم در سایر نواحی بدن).
۵- سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی می کند.
۶- خشکی و یا تلخی دهان.
۷- سرگیجه و گاهی وزوزگوش.
۸- سردرد، سرگیجه، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علایمی از این دست، پس از مصرف غذاهای چرب؛ و تسکین این علایم با مصرف موادی مثل آبغوره، آبلیمو یا سرکه.
۹- افزایش تعریق بدن.
۱۰- ورم و پف کردن صورت.
نکته: ذکر علایم فوق به این معنا نیست که تمام کسانی که دچار افزایش چربی خون می شوند همه علایم فوق را بروز می دهند؛ بلکه اغلب، تنها بعضی از علایم را دارند.
انواع اصلی چربی های موجود در خون چیست؟
چربی های اصلی موجود در خون عبارت است از کلسترول و تری گلیسرید می باشند.
LDL چیست؟
LDL یا
کلسترول بد، ذرات کلسترول را در طول بدن شما منتقل می کند. LDL ساخته شده
با اتصال به دیواره رگها، آن ها را سخت و تنگ می سازد .
VLDL چیست؟
دارای
بالاترین میزان تری گلیسرید است. تری گلیسرید نوعی چربی موجود در خون است.
VLDL نیز همچون LDL ذرات کلسترولی را بزرگ تر ساخته و منجر به تنگ و باریک
شدن رگ های خونی می شود. اگر شما تحت درمان کلسترول بالای خون هستید ولی
همچنان دارای VLDL بالا هستید، به درمان اضافه تری جهت کاستن آن نیاز
خواهید داشت چراکه VLDL حاوی مقادیر زیادی تری گلیسرید است.
HDL چیست؟
HDL یا کلسترول خوب، کلسترول اضافی را برداشته و به کبد بر می گرداند.
چطور بفهمیم چربی خونمان بالاست؟
آزمایش چربی
خون، شامل اندازه گیری کلسترول کل، کلسترول HDL (خوب)، کلسترول LDL (بد) و
تریگلیسرید میشود. تریگلیسرید نوعی از چربی که در نتیجه مصرف مواد
قندی بالا میرود.برای اندازهگیری دقیق چربیهای خون باید 9 تا 12 ساعت
پیش از خون گرفتن چیزی به جز آب نخورید و ننوشید. میزان کلسترول و تریگلیسرید خون معمولا به میلیگرم کلسترول در دسیلیتردر خون اندازهگیری میشود.
چگونه می توان HDL یا کلسترول خوب را در بدن افزایش داد؟
1-دویدن : با ورزش کردن در هفته 1200 کالری بسوزانید
2-کاهش وزن: با کاهش هر نیم کیلوگرم وزن بدن ( چربی اضافی)، مقدارHDL یک درصد افزایش می یابد.
3- ورزش کردن قبل از خوردن غذای پر چرب:
انجام ورزش منظم قبل از خوردن وعده های غذایی پر چرب، بطور قابل ملاحظه
ایHDL را افزایش می دهد.
4- نکشیدن سیگار: با ترک سیگار فقط به مدت یک هفته، 7 واحد مقدارHDL افزایش می یابد.
5- پرهیز: پرهیز از مصرف زیاد شکر، آرد، سیب زمینی و برنج سفید. غذاهایی که قند خون را افزایش می دهند، باعث کاهشHDL خون می شوند.
با افزایش مقدارHDL، احتمال ابتلا به حملات قلبی کم می شود.
برای کاهش مقدار LDL چه باید کرد؟
از مصرف زیاد چربی ها و کلسترول دوری کنید.
از افزایش کالری دریافتی بپرهیزید.
تحرک و فعالیت بدنی را زیاد کنید.
وزن خود را ثابت نگه دارید.
منابع تری گلسرید
تری
گلیسیرید، همان چربی است که در غذا وجود دارد. اگر کالری زیادی وارد بدن
شود، بدن مقدار اضافی کالری را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های
چربی ذخیره می کند. چاقی و اضافه وزن، عدم تحرک ، سیگار کشیدن، مصرف الکل و
داشتن رژیم غذایی پرکربوهیدرات از عوامل افزایش دهنده تری گلیسیرید خون می
باشد. مقدار مناسب تری گلیسیرید کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر می
باشد. فردی که دارای تری گلیسیرید بالاست، LDL بالا و HDL پایینی خواهد
داشت.
برای کاهش تری گلیسیرید چه باید کرد؟
ورزش کنید.
رژیم غذایی کم چربی داشته باشید.
از لبنیات کم چرب استفاده کنید.
چربی های گوشت و پوست مرغ را دور بیاندازید.
غذای خود را با روغن های گیاهی از قبیل: کانولا ،ذرت و زیتون درست کنید.
غذاهای پرفیبر را زیاد مصرف کنید.
از مصرف شیرینی و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید.
از نوشیدن الکل دوری کنید
پرخوری نکنید.
با چنگال و آهسته غذا بخورید و غذایتان را خوب بجوید تا به معده تان فرصت دهید به شما بگوید که دیگر سیر شده اید!
وزن خود را متعادل نمایید.
درمان چربی خون ؛ ورزش کردن و دویدن، کاهش وزن، سیگار نکشیدن، مصرف روغنهای خوب و مناسب(مثل روغن زیتون تصفیه شده، روغن حیوانی و روغن کنجد)، اجتناب از مصرف زیاد برخی مواد غذایی(مثل سیب زمینی، آرد، شکر، برنج سفید و…)، حجامت، استفاده از گوشت سفید، سیر، شوید، شاهتره، کاسنی، عرق خارشتر، عرق بید، عناب، قره قات، بنفشه، انار، اسپرزه، کدو، خیار، ترشک، بر هندی، کاهو و تخم کاهو، قدومه، سپستان و سماق.
به خاطر داشته باشید که پیروی کردن از رژیم غذایی نامناسب می تواند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهد. مصرف بیش از اندازه چربی و کلسترول می تواند سبب ضخیم شدن رگ های خونی شود. مصرف بیش از اندازه نمک ممکن است سبب بروز بیماری فشار خون شود. مصرف بیش از اندازه کالری سبب بروز اضافه وزن و چاقی می شود. با پیروی کردن از رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه، غلات و ماهی می توان از بروز سکته مغزی جلوگیری کرد.
لاغری با استفاده از دارچین. نوشیدن چای قاصدک به طور منظم می تواند به کاهش وزن کمک کند. ادرار یک پروسه است که تقریبا 5-10٪ از چربی بدن ما را تشکیل میدهد. باز آنجا که از خواص مدر قاصدک دفع چربی از بین رفته و کاهش وزن است
لازم به ذکر است که علف لیمو تصفیه کننده کبد، کلیه، لوله گوارش، مثانه و لوزالمعده است. در واقع علاوه بر آن، در کاهش میزان اسید اوریک، کلسترول و چربیهای اضافه نیز موثرو نافع است
گل ساعتی برای کاهش چربی خون و کلسترول مفید است
عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید و نافع بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر و مفید بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می نماید.
تنگی عروق کرونر و سکتههای قلبی وابسته به عوامل مختلف مثل بالا بودن چربی خون است.
ممکن است برخی افراد دچار سکته قلبی شوند بدون اینکه مبتلا به دیابت ، چربی خون و یا فشار خون باشند و یا حتی بدون اینکه سیگاری باشند . عاملی که در این افراد باعث سکتهی قلبی زودرس میشود این است که ممکن است در این افراد HDL یا چربی خوب پایین باشد .
منابع:
سایت خبری تحلیلی عصر ایران
طب شیعه
چربی خون
- ۹۵/۰۷/۱۵